„Уравнението на любовта“ – Хелън Хоан

(издателство „Ибис“, брой страници 308, цена 13,90 лв)

„Уравнението на любовта“ определено е интересен и нестандартен любовен роман, който ще се хареса на читателите на този жанр. Няма как да не спомена, че именно Хелън Хоан детронира Колийн Хувър в категорията „Любовен роман за 2018 година“ в Goodreads. И това ме подтикна да прочета книгата, защото Хувър ми е голяма любимка и ми беше интересно да разбера, защо именно „Уравнението на любовта“ е спечелила симпатията на толкова много читатели. Хареса ми, че авторката е решила в романа си да застъпи една много сериозна социална тема, като по този начин е излязла извън рамките на стандартните любовни сюжети. Определено книгата съдържа някой клишета, които често срещаме в този тип книги, но пък основната тема в книгата компенсира всичко останало. Хелън Хоан е пресъздала темата по толкова искрен и вдъхновяващ начин, че би повдигнала духа на всеки читател, който по един или друг начин си има своите недостатъци. И тук е момента да вметна, че тази тема е пряко свързана със самата авторка, която по никакъв начин не се срамува от своя „недостатък“. Супер много ми допада, когато авторите решат да споделят нещо от своя живот в книгите си, защото така освен, че историята придобива по- голяма плътност, чувстваме авторите, като реални хора.

TKQplaylistcover-3304

Стела Лейн е блестяща математичка, която създава алгоритми, които предвиждат покупките на потребителите – работа, която освен, че ѝ носи много пари, но също така ѝ носи наслада и удовлетворение. В професионалния ѝ живот всичко върви страхотно, но за съжаление не може да се каже същото за личният ѝ живот. Стела никога не се е справяла с любовните връзки, които е имала и затова те винаги са завършвали катастрофално. Както може да се досетите младата жена няма никакъв опит с мъжете, дължащ се най-вече на затрудненията ѝ в общуването с хората. Но Стела вярна на самата себе намира решение за този свои проблем. Решава, че се нуждае от повече практика и наема за тази работа… професионалист. Звучи забавно, нали? На хоризонта се появява придружителя Майкъл Фан, който се съгласява да ѝ помогне да отметнат всички точки от нейния старателно подготвен списък. Не след дълго Стела ще се обеди, че в живота не всичко върви по план.

За мен Стела Лейн беше един от най- вдъхновяващите женски персонажи, които съм срещала в любовните романи. Силна, упорита и уверена в себе си, тя ѝ за миг не си позволи да се предаде пред  проблема, които имаше в името на това да бъде щастлива и обичана в личният си живот. Личеше си старанието и отдадеността във всичко, което правеше. На моменти се забавлявах на нейните смущаващи изказвания, които я правеха адски срамежлива и забавна. Хубаво е, че авторката е решила да вкара хумор в сюжета, като по този начин темата в историята да не изглежда твърде тежка или сълзлива.

tumblr_p9zr638jI31tfye9jo1_1280

Майкъл беше много харизматичен и забавен персонаж, който неведнъж ме караше да се усмихвам. Като единствен мъж в семейството си, той е поел отговорността за своите по- малки сестри и болната си майка. За съжаление в безизходицата, която е изпаднал го е подтикнала да върши работата, като придружител или иначе казано, станал е жиголо. В този момент съм сигурна, че повечето от вас ще гледат скептично на неговия персонаж, но ви уверявам, че Майкъл ще промени първоначалното ви мнение за него. В него ми допадна, че беше супер грижовен, мил и внимателен към семейството си, а ѝ в отношенията си със Стела. Винаги беше много внимателен с нея, изслушваше я, даваше ѝ съвети и ѝ вдъхваше страшно много увереност. Предвид трудното си детство му се възхищавах, че бе запазил добротата си и вярата в хората.

Забравих да спомена, че историята се разказва от гледните точки на Стела и Майкъл. Неведнъж съм го казвала, че по този начин читателят имав възможността да опознае героите много по- добре. Един от плюсовете на историята е, че не беше твърде фокусирана върху любовната връзка между двамата главни герои. Имахме възможността да проследим Стела и Майкъл, като личности, които си имат своите проблеми и кофти моменти, но благодарение на силната си привързаност един към друг, успяха да превъзмогнат всяка несигурност и всеки проблем. И двамата се впуснаха в тази „лудост“ в труден момент от живота им, но пък точно това успя да ги направи много по- силни и уверени в себе си.

„Уравнението на любовта“ е история за онази чиста и искрена любов, която е готова да те приеме с всичките ти несъвършенства и недостатъци. Сред страниците на романа ще откриете много забавни и конфузни ситуации, които неведнъж ще ви усмихват до уши. Но освен това ще срещнете и една сериозна и лична тема, която не трябва да се избягва или отрича. Накратко казано ще прочетете един нетрадиционен любовен роман, който ще затворите с усмивка и много топлота.

*Благодаря на издателство „Ибис“ за оредопредостав възможност!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s