„Жестокият принц“ – Холи Блек

(издателство „Ибис, брой страници 340, цена 15,90 лв)

306

Не вярвах, че след трилогията „Адски устройства“ на Касандра Клеър толкова скоро ще се влюбя в нова поредица, но ето, че се случи. „Жестокият принц“ е новата ми фентъзи любов. За книгата изчетох цяла камара от положителни отзиви, но все пак си оставах леко скептична относно историята, докато сама не се уверих в нейните качества. Останах изключително впечатлена от богатият и вълшебен свят, който е създала авторката. Наситен с толкова много магия, феи, митични същества- истински рай за всеки фентъзи читател. Холи Блек е добре позната на българските читатели, но лично аз така ѝ не бях стигала до творчеството ѝ. Но въпреки това се радвам, че започнах запознанството си с нея именно с най- успешната ѝ поредица. Стила на писане на авторката ми допадна супер много, защото е заложила повече на действие и диалози, отколкото на описания. Разбира се, в книгата има описания, но те са много стегнати и са поднесени, където трябва, а не служат просто за запълване на страниците.

Разбира се, че искам да бъда като тях. Те са красиви като остриета, изковани в божествен огън. Те ще живеят вечно. А Кардан е дори по-красив от останалите. Мразя го повече от другите. Мразя го толкова много, че понякога, когато го погледна, едва дишам. „
flat,1000x1000,075,f.u1

„Жестокият принц“ е мрачна приказка, която ще ви завладее още със самото си начало. Хареса ми, че историята на Джуд и компания се развива, както в нашето съвремие, така ѝ в света на елфите, който е наситен с множество политически интриги, предателства и жажда за власт. И в този ред на мисли искам да похваля Холи Блек, че не е акцентирала сюжетната линия върху любовни отношения или интриги от този тип- напротив, любовната нишка в историята е сведена до минимум. Историята е съсредоточена главно върху сериозни теми, като разбира се са подплатени с голяма доза магия. Затова, както се казва трябва да четете между редовете. В хода на историята читателят ще се сблъска с теми, като последиците от дискриминацията, класовите разделения, жаждата за власт, която не носи нищо хубаво след себе си, липсата на толерантност, агресията във всякакви форми, като всичко това е поднесено по много адекватен начин от страна на авторката. Друго, което ме очарова бяха различните митологии и фолклорни мотиви. Всеки един от персонажите беше изграден толкова детайлно и пълнокръвно, че да искаш да разбереш неговата история, а не да служи примерно само за пълнеж. Елфите в този роман са толкова красиви, цветни и съвършени, но в същото време толкова жестоки и коравосърдечни. В името на това да получат това, което пожелаят са способни да извършат немислими жестокости, а последиците от това могат да бъдат катострофални.

„Само глупаците не се плашат от страшните неща“
a8d954d82a61dbafca11aed344d0e141

Историята започва, като типичната тийн история- нормално средностатистическо американско семейство с три деца, които са в дневната и гледат сериал. Баналността свършва дотук! Скучният ден на сестрите Дуарте бива прекъснат с жестокото убийство на родителите им. Те са убити от елф, който отмъщава на бившата си жена (майка им), която преди години е инсценирала смъртта си и е избягала с все още нероденото им дете. Трите сестри са отведени в света на елфите, където започва новият им живот. Изминали са цели десет години от встъпването им в Царството на феите, а Джуд все така отчаяно се опитва да се впише в този жесток свят. Тя мечтае да стане рицар, да извоюва сама мястото си до върха чрез своите умения и силата, която таи дълбоко в себе си. Джуд иска да спечели мястото си в йерархията на елфите, независимо колко трудно ще бъде, защото е упорита и иска да бъде възприема като равна на всички тях. Но преди това трябва да пречупи най- големия си враг принц Кардан.

Обичам книги, в които действието е изпълнено с адреналин, обрати и цяла вихрушка от най- различни емоции. А още повече обичам, когато книгата е изпълнена с толкова много индивидуално изградени герои, както е в „Жестокият принц“. Накратко ще ви поговоря за героите, които най- силно ме впечатлиха и развълнуваха.

„Странното на амбицията е, че можеш да я прихванеш като треска, но не е толкова лесно да се отървеш от нея.“

Започвам с главната героиня Джуд, която супер много ме изкефи. Рядко попадам на толкова качествен и силен персонаж, който само с едно свое действие да те накара наистина да изпитваш купища емоции. Джуд е целеустремена, безкористна, с железни принципи, интелигентна млада жена, която иска да притежава власт и се бори за това. Но най- голямото предизвикателство, което стои пред нея е, че тя е… човек, най- обикновен смъртен човек. И точно заради този факт тя трябва да се бори и доказва два пъти повече в Царството на феите.

04b8beeba3cfdcc5b1bc4a454f708752

Кардан – лошото момче в Царството на феите, в което ще се влюбите още след първото му появяване в историята. В интерес на истината неговият образ, може би беше най- сложен, защото в повечето моменти играеше ролята на арогантен и (в повечето случаи) пиян хлапак, който е свикнал да получава всичко на готово. Но имаше моменти, които показваше истинската си същност, която умееше да прикрива изключително старателно. Въпреки, че Кардан и свитата му постоянно тормозеха и заплашваха Джуд по всякакви начини и то само да покажат, че те са недостижими, то в края на книгата ме изкефи как Джуд му изигра такъв жесток номер, че беше наистина впечатляващ.

„Желанието е странно нещо. Още щом бъде задоволено, то се променя. Ако получим златна нишка, започваме да искаме златна игла.“

Тарин – близначката на Джуд. Тарин също мечтае да се издигне в света на феите, но по съвсем различен начин. Казано накратко тя иска да се омъжи за някой вишестоящ, който да ѝ подсигури бъдещето. В повечето случаи Тарин ми беше адски антипатичен персонаж. Не харесвах държанието ѝ спрямо Джуд, а  глупавите постъпки, лекомислието и детинското държание, показваха единствено нейната безхарактерност.

Виви – най- голямата от сестрите Дуарте, която всъщност принадлежи към света на феите. Сигурна съм, че нейният образ тепърва ще се развива и обогатява, но останах с добро впечатления с постъпките ѝ до момента. Хареса ми, че мразеше Мадок за това, което беше направил преди десет години. И единствена тя от сестрите (макар, че принадлежи към света на феите) с цялото си сърце и душа искаше веднъж завинаги да се махне от този коварен и жесток свят.

c71fbbf3bba4ea3b860e0a703dad8e4b

Историята се заплита още повече, когато кралят решава да абдикира и да предаде короната на един от синовете си. От този ключов момент в историята започва истинската битка, която завлича след себе си серия от политически интриги, кръвопролития, заговори, жестокост и предателства. Елфите са описани точно такива, каквито са в легендите и митовете – измамни, порочни, чаровни и жестоки същества. Пригответе се за епично и вълнуващо приключение в един омагьосващ свят, който Холи Блек е изградила до съвършенство.

„Жестокият принц“ ще ви потопи в една мрачна и вълшебна приказка за власт, предателства, надмощие и една корона, която очаква своя… принц. Ще се насладите на множество напрегнати моменти, дворцови интриги и неочаквани обрати, които преобръщаха хода  на играта на 180°. Краят беше толкова епичен, че с вълнение броя дните до излизането на втората книга. Определено ви препоръчвам да не пропускате да прочетете най- доброто фентъзи за тази година.

*Благодаря на издателство „Ибис“ за предоставената възможност!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s