„Злият крал“ – Холи Блек

(издателство „Ибис“, брой страници 288, цена 14,90 лв)

318

Често се случва вторите книги от трилогия да не са на нивото на първата, но само почакайте да прочетете „Злият крал“ и този „мит“ напълно ще се опровергае. Холи Блек определено затвърждава позицията си на една от най- мрачните авторки в този жанр. Рядко ми се случва книга да ме остави безмълвна със своя неочакван и шокиращ край, който да предизвика цял куп емоции. Ако „Жестокият принц“ ви е харесала супер много, то „Злият крал“ ще ви въведе в едно съвсем друго ниво, в което ще се насладите на безупречния талант и огромната фантазия на авторката. Трудно е да се изгради такъв колоритен и богат на нюанси свят, но учудващото е, че Холи Блек сякаш го прави с лекота, за което ѝ се възхищавам. В „Злият крал“ авторката е заложила повече на политиката, която вече не е само игра на котка и мишка, а се е превърнала в борба за надмощие и власт. В първата част на книгата за мен действието се развиваше леко по- бавно от очакваното, имайки предвид епичния край, с който завърши първата книга. Действието беше съсредоточено върху живота на новия крал и новия живот в Елфхейм, след настъпилите кардинални промени в кралството. Втората част определено контрастира над първата, защото в нея има толкова много действие, екшън, адреналин, битки, неочаквани обрати, които ще ви накарат да четете още и още, докато не стигнете финала, който е кулминацията в книгата. Единственият недостатък на книгата е, че е твърде кратка. Защото при положение, че си попаднал в такъв чутовно интересен и колоритен свят, ти се иска да останеш по- дълго в него.

„Властта е способността да получаваш каквото искаш. Властта е способността да си онзи, който взема решенията.“
1116d247e122c751b3e3da8f5ce05c5f

Действието тук се развива пет месеца, след събитията в края на първата книга. След разкритието, че Оук е наследник на трона, Джуд се заема с нелеката задача да опази малкия си брат от интригите, манипулациите и опасностите, които го грозят. Затова го изпраща в света на смъртните, което според нея е по- малкото зло. За да постигне своя план, тя решава да сключи сделка с Кардан, в замяна на която той се заклева да ѝ служи една година и един ден. Така Кардан се превръща в нейна марионетка, а Джуд се превръща в истинския господар на Елфхейм – под прикритие. Доста смели и дръзки постъпки за едно смъртно момиче, което е заобиколено от елфи. Но царуването се превръща в съвсем нелека задача за Джуд, когато имаш за „съюзник“ Кардан, който непрекъснато се опитва да подкопае авторитета ти. Действието още повече ескалира, когато Джуд разбира, че някой от обкръжението ѝ възнамерява да я предаде. И на всичкото отгоре, тя трябва да се пребори със собствените си и объркани чувства към злия крал Кардан.

„Внимателно съм обмислила властта си над Кардан. Ако му налагам твърде много заповеди, ще се дразни, а ако са твърде малко, ще успява да ги заобикаля. Но съм доволна, че се погрижих никога да не отказва да ме приеме. И съм особено доволна, че не може да отмени заповедите ми.“
77540f0a3b345581b5bf11cebe697451

Харесвам го това момиче и това е! Още в първата книга ми направи огромно впечатление със своите безспорни качества на лидер, въпреки подценяването и постоянното унижение, на което подложена от страна на елфите. Тук виждаме Джуд значително променена. Сега е още по- целеустремена, безкористна и настоятелна в решенията, които взима. Премина през неочаквани изпитания, които не успяха да я сломят, а я направиха още по- силна и борбена в това да се докаже, че не е обикновено смъртно момиче, а елф равен на всички останали. Действията и решенията, които взимаше в повечето случаи бяха доста хладнокръвни и на моменти се усещаше, че тя все повече и повече губеше от своята човешка същност. И в един момент започваш да се замисляш, дали проявената от нея жестокост е породена от безсилие и импулсивност или амбицията за доказване и власт погубват човешкото в нея. Определено нямам търпение за следващата книга, за да видя до колко още авторката ще съумее да разгърне образа на Джуд.

„-Не бях добър, Джуд – продължава той. – С мнозина. С теб. Не знаех дали те искам, или искам да се махнеш от очите ми, за да спра това чувство, което ме караше да ставам още по-лош. Но когато ти си отиде, когато наистина потъна във вълните, се намразих повече от всякога.“
tumblr_pl9vlwb6dm1xz2alao1_400

В тази част на лошото момче от Царството на феите му е отредено значително по- голямо участие. За мен Кардан все още си остава един от най- противоречивите образи в поредицата, но точно заради това и ми е толкова интересен. През цялото време ме объркваше с постъпките си, които в един момент го показваха в добра светлина, а в следващия виждахме онзи самонадеян хлапак от първата книга. Несъмнено доказа, чрез своите идеи и добре изградени планове, че може да бъде достоен крал, който да управлява своя народ. Но имаше моменти, които показваха, че все още не умее да се държи нормално с хората, които държаха най- много на него. Като потенциален наследник на трона Кардан цял живот е бил заобиколен от елфи, които са задоволявали всяка негова прищявка. Бил е заобиколен е от хора, които са били с него заради хилядите облаги. Сега вече, като крал Кардан вижда и другата страна на монетата, че когато остане сам и осъзнава, че всъщност няма много хора, на които им пука истински за него. Въпреки взаимната си неприязън един към друг, Кардан показа, че се интересува от Джуд и иска тя да бъде в безопасност. И двамата показаха, че могат да си бъдат взаимно полезни и всъщност са доста добър екип. Докато в края на книгата не се случи един огромен обрат… жал ми е за Кардан, като си помисля как само ще му го върне Джуд.

„Можеш да си присвоиш нещо, когато никой не гледа. Но да го защитиш, дори когато всички предимства са на твоя страна, не е лесна задача… Много по– лесно е да вземеш властта. отколкото да я задържиш.“

„Злият крал“ е достойно и вълнуващо продължение на една от най- добрите поредици, които съм чела. Мрачна, динамична, непредсказуема и вълшебна приказка за власт, предателства, надмощие и една корона, за която ще се пролее много кръв. Всичко това е поднесено по един чаровен, красив и магичен начин, който само огромният талант на Холи Блек би сътворил. Не пропускайте да се насладите на това вълнуващо приключение, което е изпълнено с вълшебство, красиви и ефирни елфи, и два от най- запомнящите се образа в YA литературата.

*Благодаря на издателство „Ибис“ за предоставената възможност!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s