„Любов в стихове“ – Колийн Хувър

(издателство „Ибис“, брой страници 248, цена 13,90 лв)

lubov_v_stihowe-hrm

„Любов в стихове“ е една от онези сладко-горчиви любовни истории, които те карат да преживяваш всяка една емоция с героите. Въпреки, че книгата е една от първите в творчеството на Хувър, то без съмнение се усеща огромният талант, който носи в себе си. За романа може да се каже, че е от сравнително леките книги на авторката (защото знаем, че повечето ѝ книги се отличават с разстърсващите си и емоционални сюжети), но въпреки това е наситен с цяла вихрушка от емоции и социални теми, които няма как да не те оставят съпричастен по един или друг начин. Докато четях книгата се замислих колко много авторката олицетворява живота на обикновените хора, чрез своите книги. Защото във всяка една от тях се разказва обикновена и чисто човешка история, която реално може да се случи в живота ни. Не знам как го прави, но абсолютно винаги ми въздейства адски много – чрез всяка дума, всеки ред, всяко изречение. Не се залъгвайте, че „Любов в стихове“ е насочен към тийнейджърската аудитория, защото в него се съдържа твърде много зрялост и мъдрост, за да бъде поредното любовно романче. За съжаление на героите им се налага да пораснат твърде бързо и да навлязат в жестокия свят на възрастните, а с това и да поемат цялата отговорност и тежест, които съпътстват живота на всеки зрял човек. С изненада установих, че книгата е част от трилогия и нямам търпение как ще се развие живота на поредната ми любима двойка от романите на Колийн Хувър.

CollageMaker_20191122_005705079

Лейкън е само на 18 години, но само преди няколко месеца е преживяла ужасна трагедия – неочаквано е изгубила баща си. Наравно с майка си Лейк полага грижи за по- малкият си брат. Живота на младото момиче се обърква още повече, когато със семейството си се местят в нов град, където не познава никого. Външно тя се опитва да изглежда твърда и решителна, но отвътре чувството за самота и безнадеждност са по осезаеми от всякога.

Тогава неочаквано в живота ѝ се появява двайсет и една годишния Уил, новият им съсед, който я привлича с чувството си за хумор и страстта си към слам поезията. Въпреки, че почти не се познават, между двамата започват да прехвърчат искри, които вдъхват надежда на Лейкън, че живота ѝ дава възможност да продължи напред. Но скоро след това живота и на двамата тотално се преобръща, когато са поразени от изненадващо разкритие, което ще сложи край на зараждащата им се връзка. С всеки изминал ден взаимоотношенията им стават все по- трудни, а чувствата все по- дълбоки. Ще намерят ли решение, за да запазят връзката си или любовта им ще остане забранена? Не пропускайте да се впуснете в тази красива и сантиментална любовна история.

c5f419c61b6c0dd2fb29a2523d5a08db

Още от първите страници с лекота ще се потопите в необикновената история на Лейк и Уил, която до последната страница ще ви предизвиква със своите обрати, наелектрезиращите емоции и до болка чувствените слам стихотворения, без които книгата нямаше да притежава това очарование. И двата главни персонажа ми харесаха страшно много и най- вече с това, че бяха представени със своите несъвършенства, с които ги чувствах толкова реални, толкова познати. На моменти адски ме дразнеха със своите неадекватни и нелепи действия, които правеха ситуацията между тях още по- тежка, отколкото в действителност е. Ако бяха седнали, като възрастни да си изяснят нещата, със сигурност доста неприятни моменти можеха да им се спестят. Но, разбира се, без всички трудности и драми, нямаше да се стигне до този толкова желан сладко- горчив край, който адски много ме умели. Хареса ми, че Лейк и Уил бяха отдадени на семействата си и бяха готови на всичко заради тях. Дори и да не изживеят любовта си. Оценявам това, че темата за семейството беше разгърната толкова широкообхватно през цялото време. Няма как да не спомена и един герой, който без него историята щеше да ми се струва недовършена. Става въпрос за Един, която от първия миг се превръща в най- добрата приятелка на Лейк. В самото начало Еди ми се струваше някак потайна и си мислех, че ще извърти някой гаден номер на Лейк, но за щастие опасенията не ми се сбъднаха. Еди също имаше своята емоционална история и се възхитих колко много борбеност, сила и характер притежаваше тази девойка, за която съдбата не е била никак благосклонна. Постоянно се забавлявах със страхотното ѝ чувство за хумор, което не веднъж спасяваше Лейк от лошото ѝ настроение.

Няма как да не спомена в няколко реда и за слам поезията, която също изигра съществена роля за развитието на сюжета. Всеки един от стиховете беше пропит с толкова много емоция, страст и чувство. Някои от тях бяха забавни, други тъжни, а трети разтърсващи. Общото между тях беше въздействието, което имаха върху слушателите (и читателите). Слам поезията нагледно ни показва, че не е необходимо думите да са подредени в рими, за да оформят стихотворение. Този вид литературно изкуство въздейства, като освобождение на ума и ти помага да изразиш най-точно всичко това, което те вълнува.

„Любов в стихове“ е сладко-горчива любовна история, която ще плени сърцето на всеки почитател на любовните романи. Чувствена и емоционална история разказваща за несправедливостите на живота, които те връхлитат неочаквано и оставят своите дълбоки белези. Чрез тази неподправена и вдъхновяваща история, изпълнена с болка, драма и много емоционални моменти – Колийн Хувър ще ви направи странични наблюдатели на една красива зараждаща се любов. Книгите на  Хувър са изпълнени с толкова много вдъхновение, че винаги успява да ме накара да затворя последната страница с усмивка на лице.

*Благодаря на издателство „Ибис“ за предоставената възможност!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s