„Скандалният живот на Евелин Хюго“ – Тейлър Дженкинс Рийд

(издателство „Intense“, брой страници 496, цена 22лв.)

„Скандалният живот на Евелин Хюго“ ни пренася в златната ера на Холивуд, създала безброй титанични имена, които и до днес вълнуват киноманите по целия свят. Една незабравима епоха на блясък, суета, фалш, която авторката е създала толкова автентично, чрез героинята си Евелин Хюго. Още с прочита на „Дейзи Джоунс & The Six“ Тейлър Дж. Рийд успя да ме изненада приятно със своят неподражаем стил на писане. До тогава не бях чела история структурирана по този начин и още тогава знаех, че ще прочета всичко от авторката. Явно Тейлър Дж. Рийд не си пада по типичното поднасяне на своите книги, защото и „Скандалният живот на Евелин Хюго“ също е представена по интересен начин, който да накара читателя да иска още и още от историята. Обожавам по какъв майсторски начин авторката ме пренася в историята – всичко е представено толкова автентично, толкова истински, самата атмосфера, героите – абсолютно всичко е изпипано до най- малкият детайл. Все едно си в самата история, заедно с героите.

В рамките на почти 500 страници проследяваме живота на една от най- големите кинозвезди, а именно Евелин Хюго – блестяща актриса и секссимвол, чиито скандален живот винаги е бил под светлините на прожекторите в Холивуд и на първите страници на таблоидите. Днес Евелин е 79 годишна дама, която отдавна се е оттеглила от киното и живее съвсем обикновен и уединен живот. Въпреки това всеки журналист мечтае да вземе интервю от тази велика икона, а всяко модно списание бленува да сложи Евелин на корица. Затова е истинско чудо, когато самата Хюго се свързва с едно от най- престижните списания и им съобщава, че е готова да им даде интервю. Но има едно съвсем малко условие – интервюто да бъде проведено само и единствено от журналистката Моник Грант. Моник работи в списанието от скоро и не е сред доказалите се имена. но въпреки това главната редактора се съгласява в името на това да сложи звездата на корица. За Моник това е огромен шанс да се докаже в работата си.

„Когато ти се предостави възможност да промениш живота си, бъди готова на всичко, за да се възползваш от нея. Светът няма да ти поднесе нищо на тепсия, трябва сама да си го извоюваш. Ако научиш нещо от мен, то нека бъде това.“

Когато обаче младата журналистка се среща с Евелин разбира, че кино легендата няма никакви намерения да даде интервю за списанието, а иска от Моник да напише биографията ѝ. Защо е избрала точно нея? Защо е решила да говори точно сега? Евелин Хюго е решила да разкаже абсолютно всичко за живота си, всички пикантни подробности, за седемте си брака и за една дълго пазена тайна, която след десетилетия най- накрая е решила да сподели със света. Въпреки съмненията си Моник знае, че такъв шанс се пада веднъж в живота и решава да сграбчи възможността. Така започва едно лудо пътешествие назад във времето на една от най- харизматичните, скандални и големи кино икони. Това е книга за милиони!

„Кинозвездите са си кинозвезди. Вярно, всички ние залязваме след известно време, Хора сме, пълни с човешки недостатъци като всички останали, Но сме богоизбрани, защото сме необикновени.“

Евелин Хюго безспорно е една от най- противоречивите и многопластови героини, които съм срещала. През цялото време докато четях историята имах противоречиви чувства към нея. Ту ѝ се възхищавах, ту ме дразнеше с прекалената си амбиция, която доста често ѝ пречеше в отношенията ѝ с хората. Но едно беше сигурно – Евелин беше родена да бъде звезда и преследваше тази своя цел на всяка цена. Възхищавах се на амбицията и хъса, които имаше. Беше абсолютно наясно какво иска да постигне в живота. Знаеше какви качества притежава и ги използваше в своя полза, когато се налагаше. Интелигентна, красива, харизматична, амбициозна, пресметлива – перфектните компоненти, които й осигуряваха не лекият път към върховете на Холивуд. Готова е на всичко и се възползва и от най- малката отдала ѝ се възможност. Готова е да превърне дадена ситуация в цирк, да направи скандал от нещо незначително, стига от това да извлече най- голяма полза. Всичко това, разбира се, е да изстреля филмовата си кариера към върха. Евелин е същински хамелеон, който се променя спрямо ситуациите и хората, с които общува. Но понякога тази свръх амбиция, която я тласкаше да прави все по- безскрупулни неща, нараняваше хората, които държаха най- много на нея. Доста пъти не се съобразяваше с чувствата на близките си, като вземаше прибързани решения. Винаги намираше причини да оправдае постъпките си, но истината, бе, че винаги поставяше себе си и интересите си на първо място.

„Не позволявай на никого да те кара да се чувстваш обикновена.“

Всеки един от седемте ѝ брака беше интересен сам по себе си, но как се е стигнало до тях, кой е бил най- скандалният, най- краткият или най- истинският ще оставя на вас да прочетете. Не ми се иска да отделям внимание на тях, защото ревюто ще се получи адски дълго. Но ми се иска да отделя няколко реда на другият значителен женски персонаж, а именно Силия Сейнт Джеймс.

„Когато най- известното ти качество е красотата, не можеш да си представиш по- страшно нещо от това да те сравняват с друга и тя да те засенчи.“

Евелин и Силия се запознават на снимачната площадка. Макар отначало да не изпитват топли чувства една към друга, то впоследствие стават добри приятелки. Двете момичета разбират, че могат да си бъдат полезни и заедно решават да се борят със стандартите наложени от Холивуд. Искат да докажат, че жените също могат успешно да изградят стабилна кариера в Холивуд. Честно казано от самото начало Силия ми беше антипатична и това ми чувство остана такова до самия край на книгата. В самото начало образа ѝ беше на добро, мило и наивно момиче, то впоследствие се оказа, че може да бъде адски токсичен и манипулативен човек. Винаги държеше да налага своето мнение и решения, и ако случайно Евелин имаше друго мнение или искаше да постъпи по друг начин, то Силия веднага започваше да се тръшка и да се превзема, защото нещата не се случваха по нейният начин. Наистина адски неприятна личност.

Образът на Евелин Хюго е толкова многопластов, че е невъзможно да се побере в рамките на едно ревю. Евелин е събирателен образ на една плеяда от звезди, но лично аз в образа ѝ открих частици от Мерилин Монро, Елизабет Тейлър и Марлене Дитрих. Чрез историята ѝ са засегнати наистина важни теми, за които трябва да се дава гласност, като сексуалната ориентация, токсичните връзки, за тъмната страна на славата и шоубизнеса, за изборите, които правим и отговорността, която носим за тях. Всички теми са вплетени в историята по интересен начин, който ни дава различни гледни точки за всяка една от тях.

„Нямаш представа колко забързано си живяла, колко усилено си работила, колко изтощена си всъщност, докато някой не застане зад теб и не каже:

– Не се тревожи, можеш да паднеш спокойно. Аз ще те хвана.“

„Скандалният живот на Евелин Хюго“ е една наистина пленяваща история, която ни пренася в златната ера на Холивуд, създала безброй титанични имена, които и до днес вълнуват киноманите по целия свят. В този невероятно вълнуващ роман ще прочетете историята на една въображаема, но в същото време толкова реална кинолегенда, която със сигурност ще успее да ви очарова. Всеки един елемент в историята е представен толкова автентично, толкова истински, самата атмосфера, героите – абсолютно всичко е изпипано до най- малкият детайл. Все едно си в самата история, заедно с героите. Чрез историята на Евелин Хюго са засегнати наистина важни теми, за които трябва да се дава гласност, като сексуалната ориентация, токсичните връзки, за тъмната страна на славата и шоубизнеса, за изборите, които правим и отговорността, която носим за тях. Готови ли сте да поемете на едно лудо пътешествие назад във времето с една от най- харизматичните, скандални и големи кинозвезди?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s