„Случаят с третата сила“ – Цветина Цолова

(издателство „Артлайн Студиос“, брой страници 434, цена 22лв)

В блога ревютата ми на книги на български автори се броят на едната ми ръка, което го отчитам, като огромен минус. Но не мога да се преборя с едно чувство, което за мен е пълна загадка от какво се е породило, а именно предразсъдъците ми към българските съвременни автори. Имам десетки любими български класици – Елин Пелин, Йордан Йовков, Елисавета Багряна и др. Темата за съвременните ни автори е дълга тема, която не искам да засягам в това ревю, но няма как да не призная, че имаме някои наистина страхотни и качествени автори. Когато от издателство „Арт Лайн“ ми предложиха за ревю „Случаят с третата сила“ на Цветина Цолова почти бях готова да откажа, но от друга страна си казах, че трябва да дам шанс на книгата, за което съм страшно благодарна, защото щях да пропусна една наистина забавна и нестандартна история.

„Случаят с третата сила“ е едно изключително забавно паранормално градско фентъзи, което се развива по нашите ширини, а именно в София. Авторката определено се е справила повече от чудесно с нелеката задача да създаде едни магически свят с тайни общества, магьосници, закони и колоритни персонажи – всички най- добри елементи за едно интересно фентъзи, което да задържи интереса на читателите. Книгата изобилства от хумор и запомнящи се реплики, атмосферата е изградена наистина автентично и хората, които живеят в София ще почувстват историята още по- близка и реалистична. Действието се развива динамично, като във всяка глава се случва нещо неочаквано, което пък спомагаше за по- лекото и бързо развитие на историята. Героите, ах тези герои! Всеки един от тях беше толкова пълнокръвно изграден, че на моменти ми се искаше наистина да познавам тези хора – нак- вече най- колоритният и сприхав персонаж, а именно Анастас ( за него ще ви поговоря малко по- надолу).

Главният ни герой Григор е студент трета година в Софийския университет. Той е като много млади хора на неговата възраст – неуверен в себе си, отегчен, без самочувствие, няма ясна цел в живота и постоянно в очакване, че нещо трябва да се случи… и то се случва. В новата му квартира навсякъде има огромни купчини с книги, които не са никак обикновени. Освен тази нетипична гледка в апартамента започват са се случват странни неща, които Григор отначало ги пренебрегва и ги отдава на разсеяността си. Докато не се озовава очи в очи с тайният си съквартирант, който по една случайност се оказва… призрак. След огромният шок и осъзнаването, че не е луд, Григор се опитва да установи контакт с призрака, който се оказва, че не е никак разговорлив, но за сметка на това доста агресивен, момчето попада на записките на призрака, които го отвеждат на тавана на Софийския университет. Там открива една статуя, която го подканва да я докосне, след което за него вече нищо няма да е същото. След поредица от невероятни случки Григор става част от тайно общество, което има свои правила и крие безброй опасности. Ще успее ли да намери място за себе си там, или желанието му да бъде специален ще му коства живота?

За мен един от най- големите плюсове на книгата бяха героите, които просто няма как да не харесаш. Всеки един от тях притежаваше индивидуални черти, характер и качества. Разбира се, ще започна с любимият си персонаж, а именно Анастас. Изключително интелигентен и начетен Анастас беше наистина колоритен и цветен персонаж. Въпреки сприхавият си и кисел характер, неведнъж успя да ме разсмее. За съжаление не успях да науча много за него, като силно се надявам във следващата част авторката да ни разкаже неговата предистория. Адски много ми допадна, че Григор не е описан, като типичния главен персонаж в подобни книги. Всички сме чели за обикновен герой, който изведнъж се оказва „избрания“. За щастие тук не се случва нищо подобно. Григор просто се оказва на грешното място в правилния момент и до края на книгата се опитва да повярва в себе си и по какъв начин ще помогне на приятелите си. Мая се оказа страхотното и ексцентричното попълнение към компанията. За разлика от Григор Мая има ясни цели и знае как да ги постига. Отначало си мислих, че ще се окаже предателят в историята, защото ми беше супер подозрителна от към държание, но за щастие това си останаха само мои догадки. Надявам се във втората книга да има по дейно участие. За пореден път ще кажа, че авторката е създала наистина колоритни персонажи, следващият, от които е Иван. Иван е непукист, в повечето случаи отнесен, гледа на живота леко без много много да му мисли, но от друга страна е верен и отдаден приятел. Благодарение на него историята придобиваше още повече цветност.

„Случаят с третата сила“ е едно впечатляващо и забавно градско фентъзи, което се развива в по нашите ширини. Заедно с неповторимите и колоритни герои ще се впуснете в едно невероятно приключение из улиците на магическа София. Авторката определено се е справила повече от чудесно с нелеката задача да създаде едни магически свят с тайни общества, магьосници, закони и колоритни персонажи – всички най- добри елементи за едно интересно фентъзи, което да задържи интереса на читателите. Книгата изобилства от хумор и запомнящи се реплики, атмосферата е изградена наистина автентично и хората, които живеят в София ще почувстват историята още по- близка и реалистична. Препоръчвам книгата на всички, които харесват фентъзи жанра и на тези от вас, които искат да прочетат някоя нестандартна, но същевременно забавна призрачна история.

*Благодаря на издателство „Артлайн Студиос“ за предоставената възможност!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s